مرتضی موسوی خلخالی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه درباره تصمیم جدید دولت آلمان مبنی بر تروریستی خواندن حزبالله لبنان به ایرناپلاس میگوید: اقدام دولت آلمان تازه نیست و از گذشته آن را مدنظر داشته؛ حتی با دولت ایران در این رابطه مذاکراتی داشته است. آنچه مسلم است، آلمانیها یکباره چنین تصمیمی نگرفتند؛ زمانی که برخی کشورهای عربی تحت تأثیر ایالاتمتحده دست به چنین اقداماتی میزنند، تعجبآور نیست که دولت آلمان چنین اقدامی کند.
وی ادامه میدهد: آلمانیها به دلیل قتلعام یهودیان توسط هیتلر، خود را مدیون آنها میدانند و حتی در میان کشورهای اروپایی، بهترین روابط با اسرائیل را دارند و کمکهای مالی متناوبی به این کشور میکنند.
هدف آلمان، جلب رضایت اسرائیل و یهودیان آلمان
این تحلیلگر مسائل جهان عرب با اشاره به اینکه حزبالله مهمترین دشمن منطقهای اسرائیل است، تصریح میکند: جنگهای ۳۳ و ۲۲ روزه نشان داد حزبالله تنها گروهی از میان کشورهای عربی است که میتواند مقابل اسرائیل بایستد، این درحالی است که همه کشورهای درگیر در جنگ سال ۱۹۶۷ با اسرائیل، از آن شکست خورده بودند. حتی حسنین هیکل، روزنامهنگار معروف مصری نیز بعد از جنگهای اخیر حزبالله و اسرائیل گفت: مرد تو هستی، آقای حسن نصرالله.
وی با بیان اینکه قرار گرفتن حزبالله در لیست گروههای تروریستی آلمان مسئله تازه و مهمی نیست، میگوید: حزبالله جایگاه مستحکمی در لبنان دارد و سایر گروههای سیاسی در این کشور نیز از آن حساب می برند. در حالحاضر حزبالله، حرف اول را در مناسبات سیاسی لبنان میزند. رئیس پارلمان لبنان در حال حاضر از شیعیان این کشور است، میشل عون، رئیس جمهور این کشور نیز رابطه خوبی با حزبالله دارد. در هر صورت حرمت حزبالله در این کشور به خوبی حفظ میشود؛ فارغ از رفتار برخی کشورهای عربی چون امارات و عربستان نسبت به این گروه مقاومت، دیگر کشورها نیز برای حزبالله شأن و جایگاه خاصی قائلاند، چراکه همواره در مقابل اسرائیل با قدرت مقاومت کرده است.
این تحلیلگر جهان عرب تصریح میکند: امروزه حزبالله بیش از همیشه قدرتمند است، از این رو، قرار دادن نام آن در فهرست گروههای تروریستی اقدام چندان مهمی برایش محسوب نمیشود. هدف آلمان جلب رضایت اسرائیل و یهودیان آلمان است؛ خانم مرکل از مدتها قبل سر این موضوع تحت فشار است. نخستوزیر اسرائیل بارها به ایشان گفته «تعجبآور است که این گروه را تروریست نمیدانید». در حالیکه عقل سلیم قرار گرفتن نام حزبالله در میان گروههای تروریستی چون طالبان و داعش را نمیپذیرد. متأسفانه تاکنون کمیسیون حقوقی سازمان ملل هم تعریف دقیق و جامعی در این باره ارائه نکرده است.
گفتنی است آلمان پیش از این بارها بین این حزب و اسرائیل برای مبادله اسیران و برقراری آرامش میانجیگری کرده است که یکی از آنها مبادله جسد ۸ سرباز اسرائیلی با دهها اسیر لبنانی بعد از جنگ ۳۳ روزه بود.
آمریکا به دنبال مذاکره با حزبالله
موسوی خلخالی با تأکید بر اینکه در حال حاضر نهاد تصمیمگیرنده بالقوه و بالفعل اول در لبنان، حزبالله است، میافزاید: در جریان انتخاب نخستوزیر جدید این کشور، جایگاه حزبالله در سیاست این کشور مشخص شد. بنابراین، حزبالله از صفحه این کشور محو شدنی نیست و فشارهای خارجی از این دست اثرگذار نیست. آمریکاییها بارها تلاش کردند با حزبالله مذاکره کنند، اما این گروه نپذیرفته است! مگر امروز با طالبان مذاکره نکردند؟ بعد امروز کشوری چون آلمان طالبان را تروریست نمیداند، اما حزبالله را تروریست میخواند. طرح این موضوعات علیه حزبالله، به جهت عدم پذیرش پیشنهاد مذاکره آمریکاست. امروز علیه ما نیز همین بازی را به راه انداختهاند و به بهانه حمایت ایران از گروههای تروریستی، انواع تحریمها را علیه ما وضع کردهاند؛ در گذشته نیز علیه صدام چنین بازی به راه انداختند.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه با بیان اینکه همه کشورهای منطقه از قدرت حزبالله آگاهند، ادامه میدهد: عراق، سوریه، اسرائیل، عربستان و ... حضور او را پذیرفتهاند؛ حتی عربستان و امارات حاضر است با او مذاکره و همکاری داشته باشد اما رهبران حزبالله مذاکره با همپیمانان ایالاتمتحده را نمیپذیرند.
مثلث قدرت ایران، عراق و حزبالله
موسوی در پاسخ به اینکه با توجه به افزایش فشارها بر دولت فرانسه برای انجام اقدام مشابه آلمان، این موضوع میتواند برای ایران بهعنوان هم پیمان حزبالله مشکلساز باشد یا نه، میگوید: فرانسه در میان کشورهای اروپایی به شکل سنتی با عربها، روابط دیرینه دارد. جامعه فرانسه نیز روابط نزدیکی با مسلمانان و عربها دارد و چندین هزار عرب مسلمان در این کشور زندگی میکنند. از این رو، تن دادن به این فشار توسط دولت فرانسه کمی سخت است، اما از آنجایی که پیشبینی رفتارها در عالم سیاست پیچیده است، باید منتظر ماند و دید فرانسه تحت تأثیر فشار آمریکا چه میکند.
وی ادامه میدهد: هر آن ممکن است منافع ملی فرانسویها حکم کند که به خواست آمریکاییها تن دهند. متأسفانه اروپا نهتنها قدرت سابق را ندارد، بلکه نسبت به گذشته، ضعیفتر نیز شده است. در موضوع ایران هم اروپاییها نتوانستند ایالاتمتحده را با خود همراه کنند. از این رو، ممکن است در آینده دولت فرانسه نیز اقدامی مشابه آلمان انجام دهد. با اینحال، حزبالله لبنان در کنار قدرت اول منطقه، ایران و در کنار عراق، میتوانند مثلث قدرت منطقه باشند. در این شرایط اگر فرانسه نیز دست به چنین اقدامی بزند، بر روابط ما با این کشورها نیز اثر خواهد گذاشت؛ کمااینکه امروز رابطه ما با آلمان و فرانسه از یک کشور دوست، به روابط عادی تغییر یافته است.
کدام کشورها حزبالله را تروریست میدانند؟
گروه حزبالله، اوایل دهه ۸۰ میلادی توسط گروهی از شیعیان لبنان، با هدف محو امپریالیسم از لبنان، مجازات فالانژهای لبنان و برپایی حکومت اسلامی در این کشور تأسیس شد. هرچند دولت این کشور حزبالله را بهعنوان یک حزب به رسمیت میشناسد، اما از همان سالهای ابتدایی همواره مورد انتقاد برخی گروههای رقیب بوده است؛ نخستین بار بعد از انفجار مرکز یهودیان آرژانتین موسوم به آمیا، دولت آرژانتین حزبالله را به مسئولیت و شهید عماد مغنیه را فرماندهی این عملیات، متهم کرد، پس از آن این عضو ارشد حزبالله مورد پیگرد اینترپل قرار گرفت. عماد مغنیه سالها بعد در سوریه ترور شد و به شهادت رسید.
حزبالله همواره به عنوان یک حزب سیاسی در رقابتهای سیاسی لبنان حاضر بوده و اعلام کرده سلاحش نه برای استفاده در داخل لبنان که برای دفاع از تمامیت ارضی این کشور در مقابل اسرائیل است و این را در طول فعالیت خود از جمله جنگ ۳۳ روزه اثبات کرده و باعث محبوبیت این حزب شیعه در میان بسیاری از اهالی مسیحی، سنی و .. در لبنان شده است.
پیش از آلمان نیز اسرائیل، آرژانتین، بحرین، کانادا، ژاپن، مصر، اتریش، هلند، انگلیس و امارات متحده عربی و دو تشکل منطقهای اتحادیه عرب و شورای همکاریهای خلیج فارس این گروه دارای فعالیت نظامی را تروریستی خواندهاند. اتحادیه اروپا، فرانسه، نیوزلند و استرالیا، تنها شاخه نظامی آن را تروریستی میدانند. دو سال قبل، وزارت خارجه ایالاتمتحده ضمن آنکه مجددا این گروه را تروریست خواند، برای دستگیری دو عضو آن جایزه پنج میلیون دلاری تعیین کرد. سال گذشته نیز دولت انگلیس تحت پوشش قوانین مقابله با تأمین مالی تروریسم (FATF) دستور تحریم این گروه، اعضایش و مصادره اموال آنها را صادر کرد.
البته این موضوع محدود به حزبالله لبنان نمیشود و آمریکا و برخی کشورهای غربی، دولت ایران و مقامهای ارشد سپاه قدس را که همپیمان منطقهای حزبالله هستند، بارها متهم به حمایت مالی از گروههای تروریستی شدهاند. در جریان تصویب لوایح مرتبط با FATF نیز گروهی از نمایندگان و مخالفان لوایح، این اقدام را خیانت و منعی برای همکاری با حزبالله و دیگر گروههای مقاومت در منطقه معرفی میکردند.
نظر شما